Kamilari

Kamilari is een rustig, traditioneel dorp met 400 inwoners. De huizen zijn in Griekse stijl gebouwd op een heuvel. Het ligt op een prachtige locatie met glooiende heuvels en uitzicht op de bergen, met uitzicht op de Messara-vallei aan de ene kant en de Libische zee aan de andere kant.

Kamilari wordt al sinds de Minoïsche tijd bewoond. De naam van het dorp is van Byzantijnse afkomst, en is afgeleid van het woord “kamilaris” wat betekent: hij die op een kameel rijdt.

Een gewelfd Minoïsch graf, bekend als het “Tholos-graf”, is net buiten het dorp ontdekt. Het is een van de belangrijkste graven in de Messara-vallei. Hier gevonden objecten bevinden zich nu in het Archeologisch Museum van Heraklion.

Volg het bordje Tholos Tomb, rijd of loop tussen de olijfbomen door en zie de Minoïsche resten op de heuvel: geen entree, geen toerist: dit moet je zelf ontdekken.

Phaistos

Op 2,5 km afstand vind je Phaistos, een wereldberoemde opgraving van een paleis uit de Minoïsche tijd. Waar bij Knossos sprake is van een complete reconstructie in beton, wordt in Phaistos veel aan je eigen verbeelding over gelaten. Maar kijk om je heen. Vanaf Phaistos heb je een schitterend uitzicht over de Messara-vlakte, en zicht op de witte toppen van het Psiloritis-gebergte. Dit was ruim 3500 jaar geleden al een prachtige plaats voor een nederzetting.

De wereldberoemde discus van Phaistos is hier gevonden en je kunt deze bezichtigen in het museum in Heraklion.

Agia Triada

Vlak bij Phaistos ligt Agia Triada, eveneens uit de Minoïsche tijd. Minder bekend en minder druk, maar net zo interessant.

Komos Beach

Komos was de Minoïsche haven van het nabijgelegen Phaistos. Rijke vondsten en ingewikkelde bouwwerken tonen het belang dat deze haven had voor de Kretenzische economie. Ook was Komos een purperproductiecentrum.

Het ligt nu vlak achter het strand. Helaas is deze site (nog)  niet toegankelijk voor publiek, omdat men er nog steeds met opgravingen bezig is.

Gortys

Na Knossos was Gortys de belangrijkste stad van het antieke Kreta. Het wordt al genoemd in de Ilias en Odyssee. In de Romeinde tijd was Gortys sinds 67 v.Chr. de hoofdstad van de Romeinse provincie Kreta en beleefde toen zijn hoogste bloei. Het  Christendom kwam al vroeg in de 1e eeuw op Kreta: Paulus’ vriend  Titus wordt genoemd als eerste bisschop van Gortys en van geheel Kreta.

In Gortys zijn vooral Romeinse overblijfselen te zien, en de basiliek van Titus uit de 6e eeuw. Maar vooral heel bijzonder is het zogenaamde Stadsrecht van Gortys, een lange Griekse inscriptie uit de 5e eeuw v.Chr. , geschreven in boustrophedon (de ene regel van links naar rechts en de volgende van rechts naar links, enz. )

Vori

In Vori kun je het etnologisch museum bezoeken waar je kennis maakt met de geschiedenis van Kreta en kun je ontdekken hoe de bevolking in deze streek leefde en woonde.

Kloosters

Er zijn verschillende kloosters in de omgeving te bezoeken, zoals Odigitrias en Panagia Kaliviani.